Feladat, kell, kötelezettség, muszáj. Mind olyan szavak, melyeket legszívesebben eltörölnék a föld színéről.
Hogy miért? Azért, mert nem adnak lehetőséget a választásra, a döntéseink számát 1-re redukálják. Amennyiben nem teljesítjük a velük egy mondatba csatolt parancsot, a fejünkben bűntudat keletkezik, ami -talán mondanom sem kell- kártékony. Kártékony arra nézve, hogy felszabadultan, boldogan tudjuk élni a mindennapjainkat. Van, hogy valaki képes szenvedni csak azért, hogy a lelkiismeretét megnyugtassa egy olyan dolog végrehajtásával, amit igazán sosem akart. Az ebben a legrosszabb, hogy legtöbbször egy másik személy mondta, hogy ezt kell tennie.

feladat

Vajon hány tanár, informatikus, orvos választotta csak azért a hivatását, mert a szülei szerint azt ÉRI MEG tanulni? Igazuk lehet, amennyiben az élet mértékegysége a pénz és nem a boldogság. Véleményem szerint nem én vagyok az egyetlen, akit folyton úgy próbáltak motiválni, hogy egy nálam ügyesebb vagy okosabb társamhoz hasonlítottak, és valószínűsíthetően azzal sem vagyok egyedül, hogy mindez sokkal inkább elszomorított, mint ösztökélt.

Biztos vagyok benne, hogy az emberek nagyon nagy hányadának van tele a kötelesség-listája olyan dolgokkal, melyek valójában nem is azok. Ami ebben az egész dologban szép, hogy pontosan EZ a pillanat elég ezek végiggondolására, és a következőben már egy óriási tehertől szabadítottuk meg önmagunkat. Egy kérdést tegyünk fel magunknak:

  • Miért teszem ezeket?

Erre a kérdésre mindenki a saját és környezete elvárásait fogja felsorakoztatni. Érdemes végiggondolni, hogy változtatnánk-e ezen a helyzeten. Amennyiben igen, kérdezzük magunkat:

  • Miért is nem tesszük?

Erre a legtöbben csak ócska kifogásokat tudnak felhozni:

Mert nem akarom, mert nem merem, mert nem sikerülne, mert félek attól, hogy mások mit fognak gondolni rólam!

Ne becsüljük alá magunkat, ne féljünk mások véleményétől. Ezen a világon nincsen olyan személy akinek meg kell felelnünk. Csak és kizárólag magunkat kell megkérdezni arról, hogy mit akarunk és mit nem akarunk megcsinálni.